Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ξεροτήγανα

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ














Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι 
* 300 ml νερό
* 3 σφηνάκια ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι ρακή
* 1 σφηνάκι λεμόνι
* 1 πρέζα αλάτι.
* Λάδι για το τηγάνισμα.
* Σουσάμι, κανέλλα και αλεσμένα καρύδια για το πασπάλισμα (προαιρετικά).

Σιρόπι:
* 1 κιλό μέλι ζεστό για το σιρόπιασμα

Πως τα κάνουμε:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη. εάν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για μισή ώρα και έπειτα ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες περίπου 3-4 εκατοστά.
Εάν χρησιμοποιούμε μηχανή, το ανοίγουμε στο Νο 6. και πάλι το κόβουμε σε λωρίδες 3-4 εκ. 









Τρόποι ψησίματος:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή βαθύ  τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα 1 λίτρο λάδι και μόλις ζεσταθεί (δεν χρειάζεται να κάψει πολύ)...

α) Παίρνουμε ένα πιρούνι, παίρνουμε μια λωρίδα ζυμάρι και στερεώνουμε τη μία άκρη της ανάμεσα στα δόντια του πιρουνιού και το βουτάμε στο ζεστό λάδι. Με το άλλο χέρι κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Περιστρέφουμε το πιρούνι αργά, τυλίγοντας και το υπόλοιπο ζυμάρι μέσα στο λάδι σιγά - σιγά για να ψήνεται. Συνεχίζουμε το τύλιγμα αργά-αργά μέχρι να ψηθεί όλη η λωρίδα και να αποκτήσει το γνωστό κυλινδρικό σχήμα.
Σημείωση:Φροντίζουμε να ακουμπάει στο λάδι μόνο το ωμό ζυμάρι και μόλις αυτό φουσκώνει το τυλίγουμε... φουσκώνει...τυλίγουμε.

β) Τυλίγουμε σε κυκλική μορφή όλη τη λωρίδα απ' αρχής ανάμεσα στα δάκτυλά μας (πρώτα στα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία κλπ) και τη ρίχνουμε μέσα στο λάδι για ένα περίπου λεπτό.

Μόλις τελειώσουμε με τη διαδικασία του τηγανίσματος, ζεσταίνουμε το μέλι το οποίο μπορούμε να το αραιώσουμε λίγο και βουτάμε μέσα ένα - ένα τα ξεροτήγανα. Τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν λίγο και τα πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με αλεσμένα καρύδια, σουσάμι και κανέλλα.