Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Καλιτσούνια ανεβατά

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ - ΑΝΕΒΑΤΑ

















Υλικά για τη ζύμη:
* 1 κιλό αλεύρι σκληρό
* 110 γρ. νερό
* 120 γρ. φρέσκο γάλα
* 3 αυγά
* 330 γρ. ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
* 80 γρ. μαγιά φρέσκια
* 2 βανίλιες
* 1/2 κ. γλ. αλάτι

Γέμιση:
* 1 κιλό μυζήθρα φρέσκια Καστελλιανών 
* 200 γρ. ζάχαρη
* 1 αυγό
* 1 κ. γλ. μέλι.
* 1 κ. γλ. κανέλλα


Πως τα κάνουμε:
Ζεσταίνουμε ελαφρά (30-35° C βαθμούς) το γάλα με το νερό και μέσα εκεί λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε περίπου 300 γρ. από το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να κάνει φουσκάλες. 
Χτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Αδειάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε στη μέση μία λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και το χυλό από το αλεύρι. Ζυμώνουμε αργά με τα χέρια και ρίχνουμε μέσα σιγά – σιγά το λιωμένο βούτυρο. Μόλις γίνει η ζύμη τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
Ανακατεύουμε τη μυζύθρα με τα υπόλοιπα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την κόβουμε σε μικρές μπαλίτσες (35-40 γρ.περίπου) και μία μία μπαλίτσα, την πιέζουμε στην παλάμη μας, ώστε να γίνει πολύ λεπτό το ζυμάρι. Βάζουμε στο κέντρο τη μυζήθρα και τραβάμε τις άκρες για να σκεπάσουμε τη μυζήθρα. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί  με το τμήμα που κλείσαμε προς τα κάτω και σε απόσταση το ένα από το άλλο, διότι στο ψήσιμο, θα διπλασιαστεί ο όγκος τους. Με ένα πινέλο, τ’ αλείφουμε με αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φέτες αμυγδάλου.
Τα ψήνουμε στους 180° C για 20 περίπου λεπτά.

Σημείωση: Το κιλό το αλεύρι και η μυζήθρα βγάζουν περίπου 45-50 κομμάτια καλιτσούνια.

Καλή επιτυχία!!!