Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΒΡΟΥΒΟΠΙΤΑ (Χορτόπιτα) ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΒΡΟΥΒΟΠΙΤΑ (Χορτόπιτα) ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά:
* 1,5 κιλό χόρτα γιαχνερά (Αβρωνιές, αγαλατσίδες, μάραθο, αγριόπρασα, λάπαθο, μυρώνια κ.ά.)
* 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
*  1/2 ποτήρι ελαιόλαδο Καστελλιανών.
* αλάτι, πιπέρι.
Για το φύλλο:
* 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό ή γιά όλες τις χρήσεις
* 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό.
* 200 γρ νερό ή γάλα (με το γάλα ροδίζει πιό πολύ)
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο Καστελλιανών.
* 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ρακή
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1 αυγό (χτυπημένο για το άλειμα)
* σησάμι

Πως την κάνουμε
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Τα τσιγαρίζουμε με το λάδι και τα κρεμμύδια, τα αλατοπιπερώνουμε και σε δέκα περίπου λεπτά τα βγάζουμε απ' τη φωτιά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά.
Με τα υλικά για το φύλλο φτιάχνουμε μαλακή ζύμη και την αφήνουμε περίπου μιά ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο και το βάζουμε στον πάτο ενός λαδομένου ταψιού διαμέτρου 32 cm. ή 35χ22 cm και κοιτάζουμε να προεξέχει και λίγο στο πλάι. Πάνω στο φύλλο στρώνουμε τα χόρτα και πάνω τους απλώνουμε το δεύτερο φύλλο που θ'ανοίξουμε με την άλλη μισή ζύμη. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων τις οποίες διπλώνουμε προς τα μέσα. Λαδώνουμε καλά το φύλλο από πάνω και το ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε το φύλλο και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο (180C) για μία ώρα περίπου.

Με τα ίδια υλικά μπορούμε αντί για μία πίτα να ανοίξουμε φύλλο και να το κόψουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 10-12 cm και να φτιάξουμε ατομικά χορτοπιτάκια βάζοντας μιά κουταλιά χόρτα στο κάθε πιτάκι. Τα χόρτα τα τοποθετούμε στο μισό του φύλλου και μετά το διπλώνουμε και κλείνουμε καλά τις άκρες του σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσουν (περίπου μισή ώρα).
Σημείωση: Δοκιμάστε, βάζοντας μέσα στην πίτα ή στα πιτάκια τριμένο φρέσκο τυροζούλι ή μαλάκα ή βάλτε 2 κ.σ. στακοβούτυρο.