Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κακαβιά

ΚΑΚΑΒΙΑ














Υλικά:
* Ένα ψάρι μεγάλο π.χ. ροφό, σκορπίνα, συναγρίδα (του κιλού και άνω) 
* 1 κιλό διάφορα πετρόψαρα (Σκορπίδια, λύχνους, χάνους, καπόνια κλπ).
* 1 κιλό πατάτες
* 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
* 100 γρ. ελαιόλαδο Καστελλιανών
* χυμό 2 μεγάλων λεμονιών
* αλάτι, πιπέρι
* 1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά).

Πως την κάνουμε:
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες και τα βάζομε στον πάτο του τσικαλιού. Από πάνω βάζουμε τις μισές πατάτες κομμένες κι αυτές σε ροδέλες. Έπειτα βάζουμε το χοντρό ψάρι, αφού το έχουμε καθαρίσει και κόψει σε δύο ή τρία κομμάτια.
Τοποθετούμε πάνω στο ψάρι τις υπόλοιπες πατάτες κομμένες κι αυτές σε ροδέλες και από πάνω τους βάζουμε τα πετρόψαρα. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι με το πιπέρι και νερό τόσο, όσο να καλύψει τα υλικά μας. 
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά και κλειστό το τσικάλι, για μισή ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και τ' αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμη, ώστε να πάρει μια βράση. 
Σε περίπτωση που δούμε ότι το ζουμί δεν είναι πηχτό, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά αλεύρι, να το ανακατέψουμε με λίγο νερό ή με το χυμό των λεμονιών πριν τον ρίξουμε στο φαγητό και έπειτα να το ρίξουμε μέσα.

Επίσης μπορούμε να βγάλουμε προσεχτικά τα πετρόψαρα, να τα καθαρίσουμε με μεγάλη προσοχή, να τα λιώσουμε με ένα πιρούνι και να τα ρίξουμε ξανά μέσα στο φαγητό μας. Έτσι η κακαβιά θα γίνει πιό πηχτή.