Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κοιλιά με ρεβίθια

ΚΟΙΛΙΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ



Υλικά:
* Μια κοιλιά και τα έντερα μικρού ζώου (Αρνί, Κατσίκι)
* ½ κιλό ρεβίθια
* ½ ποτήρι ελαιόλαδο
* 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* ½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
* 3-4 σκελίδες σκόρδο
* 1 κούπα άσπρο κρασί
* αλάτι, πιπέρι, κίμινο, νερό

Πως το κάνουμε:
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια στο νερό με δυο κουταλιές αλάτι να μαλακώσουν.
Πλένουμε καλά την κοιλιά και τη βράζουμε για 15 περίπου λεπτά. Την ανασύρουμε και την κόβουμε μικρά κομματάκια.  Επίσης τα έντερα αφού τα πλύνουμε καλά από τη μια μεριά τα γυρίζουμε και από τη μέσα μεριά και τα πλένουμε ξανά μέχρι να καθαρίσουν και τα κόβουμε κι αυτά μικρά κομμάτια. Μπορούμε όμως να παραλείψουμε τα έντερα και να μην τα βάλουμε καθόλου. 
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε λίγο. Στο ίδιο τσικάλι που βράσαμε την κοιλιά βράζουμε και τα ρεβίθια για δέκα λεπτά  ώστε να βγάλουν τον αφρό τους. Τα ξεπλένουμε και τα σταγγίζουμε.
Βάζουμε το λάδι στο τσικάλι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε την κοιλιά, τα έντερα και το κίμινο και τ' αφήνουμε να τσιγαριστούν για 3-4 λεπτά μέχρι να μείνουν τα υλικά μας μόνο με το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ρεβίθια και βάζουμε τόσο νερό στην κατσαρόλα ώστε να είναι ελάχιστο (περίπου ένα πόντο) πάνω από τα υλικά μας. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/4 και με σκεπασμένη την κατσαρόλα βράζουμε για μια ώρα και ένα τέτερτο (1 ¼ ώρα). Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά. 
Στο ενδιάμεσο κοιτάζουμε τα υγρά στην κατσαρόλα και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σημείωση: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κοιλιά και τα έντερα με κρέας μοσχαρίσιο ή προβατίνα ή ζυγούρι και να φτιάξουμε Ρεβίθια με κρέας.